ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΙΔΥΛΛΙΟΝ - ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ

Για πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων να γνωρίσουν το Ελληνικόν Ειδύλλιον σας παραθέτουμε σύντομες πληροφορίες από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του.

Χρονολογική αφετηρία του Ελληνικού Ειδυλλίου είναι το έτος 1991, κατά το οποίο άρχισε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια του ιδρυτή του Ανδρέα Ντρέκη στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη για γνωστοποίηση και προβολή του πρότυπου, παραθαλάσσιου, φυσιολατρικού χώρου , ανάπαυλας, και πνευματικής δημιουργίας.


Ανδρέας Ντρέκης 2011

Τι είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΙΔΥΛΛΙΟΝ "από το1991 μέχρι σήμερα το 2011 

Το Ελληνικόν Ειδύλλιον που ιδρύθηκε το 1991 από τον Ανδρέα Ντρέκη, με σπουδές οικονομίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστημίου της Βέρνης, είναι ένας μη κερδοσκοπικός, αυτοχρηματοδοτούμενος πολιτιστικός φυσιολατρικός χώρος,ένας "Κήπος των Μουσών" στην παραλία Σελιανιτίκων, με στόχο την προαγωγή της κλασσικής μουσικής και των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων μέσα από ποιοτικές εκδηλώσεις και προκηρύξεις διεθνών διαγωνισμών.
Μέσα σε ένα κήπο οπωροφόρων δένδρων και λουλουδιών 4 στρεμμάτων, όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή με χώρους ασκήσεων, μουσικά όργανα και βιβλιοθήκη, πραγματοποιούνται κονσέρτα από συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες, σεμινάρια και διαλέξεις από ουμανιστικά γυμνάσια με ταυτόχρονη μεταφορά και εκτέλεση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην περιοχή της βόρειας Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδος και της Αττικής, προσφορά του Ελληνικού Ειδυλλίου εντελώς δωρεάν.
Σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις, δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούν και να αναδειχθούν Έλληνες νέοι σολίστες, αλλά και να έρθουν σε επαφή με την κλασσική μουσική και οι κάτοικοι της ορεινής υπαίθρου και μαθητές των σχολείων της χώρας μας.
20 Χρόνια τώρα το Ελληνικόν Ειδύλλιον ως ένα πρωτότυπο «Μέγαρον Μουσικής»- όπως έτσι στις 27.7.204 το απεκάλεσε η εφημερίδα Πελοπόννησος Πατρών- παράγει ποιοτικό πολιτισμό καταφέρνοντας να προσελκύει με έμπνευση και τόλμη πλειοψηφείες στις εκδηλώσεις του χωρίς να παίρνει από κανέναν επιχορήγηση και ταυτοχρόνως διατηρώντας την ανεξαρτησία του δείχνοντας νέους δρόμους.

Και τα ποιό δύσκολα γίνονται δυνατά όταν κανείς με τον ξεχωριστό ενθουσιασμό φαντασίας και δημιουργίας να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους να τον μεταλαμπαδεύει και στους άλλους, να αισθάνοντα κινητοποιό αισιοδοξία κυνηγώντας και πραγματοποιώντας αξίες που δεν φαίνονται.
Η  πολιτιστική Δημιουργία απο το Ελληνικόν Ειδύλλιον εκτός από τις διοργανώσεις  διεθνών διαγωνισμών σύνθεσης  προσέφερε και προσφέρει  αξιόλογες  και ιδιαίτερα σπάνιες εκδηλώσεις  σε πολλές πόλεις στην Πελοπόννησο , Στερεά Ελλαδα και Αττική.
Αναφέρουμε χρονολογικά μερικές από αυτές.

Η αρχή έγινε το 1991 όπου μέσα στο πρόγραμμα από την 100 μελή συμφωνική ορχήστρα νέων Λειψίας παρουσιάστηκε στις συναυλίες στην Πλατεία Σελιανιτίκων και την άλλη ημέρα στον μεσαιωνικό Κάστρο Λεχαινών ενώπιον 1500 ακροατών η μελοποίηση του επιγράμματος... Ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις.... από την μάχη των Θερμοπυλών σε σύνθεση απο τον Νίκο Βούτσινο για μεγάλη Ορχήστρα και Τραγούδι.
Το δεύτερο γεγονός του ίδιου έτους ήταν η έναρξη του σεμιναρίου «Αττικιστί διαλέγεσθαι και φιλοσοφείν» που επί 19 χρόνια τώρα διεξήγετο υπό την καθοδήγηση του γερμανού Ελληνιστή Χέλμουτ Κβακ.
 Το επιχορηγούμενο και μοναδικό αυτό σεμινάριο δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εντρυφούν σε επιλεγμένα συγράμματα της ελλληνικής κλασσικής γραμματείας , να διαλέγονται στα αρχαία ελληνικά , να οξύνουν τον νουν και να αναζητούν το Καλόν και Ωραίον. Από 7 μέχρι 21 Αυγούστου 2011 αυτό ήταν αφιερωμένο στο έργο του Μεγάλου Βασιλείου "Πως ωφελούμεθα εκ του ελληνικού λόγου"

Το 1994 χορωδία από την Γερμανία ερμήνευσε στην κατάμεστη εκκλησία των Σελιανιτίκων την ορθόδοξη Λειτουργία του Ραχμάνινωφ, παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου.

Το 1995 πραγματοποιείται η πρώτη συναυλία στο ορεινό χωριό Περιστέρα στην πλαγιά του Χελμού με την 70μελή ορχήστρα
 του Schleswig Holstein 
βορείου Γερμανίας . Στόχος της έναρξης αυτών των εκδηλώσεων, που ονομάστηκε "Βουκολικό Φεστιβάλ" και συνεχίζονται μέχρι σήμερα επί δέκα πέντε χρόνια,
 είναι η διάδοση της κλασικής μουσικής και στην ελληνική ύπαιθρο πράγμα που είχε και έχει μεγάλη επιτυχία προάγοντας ταυτοχρόνως και την τουριστική ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές.

Το 2002 έγινε η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού συμφωνικής μελοποίησης των αγωνισμάτων του πεντάλθου περιέχοντες ύμνους του Πινδάρου Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη. Ας αναφερθεί ότι τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο καθηγητής συνθέσεως του Πανεπιστημίου της Βιέννης Βέρνερ Σούλτσε,
ο μαέστρος Αλοίς Σπρίνγκερ , πρώιν συνεργάτης του Λέοναρντ Μπερνστάιν και ο Έλληνας μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός.
Έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό 21 συνθέτες από 11 χώρες. Βραβεύθηκαν τον Ιούλιο του 2003 τα 11 καλύτερα, από τα οποία το ένα, του συνθέτη Νίκου Κωνσταντινίδη (Καθηγητού συνθέσεως στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνας Αμερικής), ερμηνεύθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Στρασβούργου σε 4 πόλεις της Ελλάδας.
 Δύο μήνες αργότερα τον Σεπτέμβριο, ερμηνεύθηκε το αγώνισμα «Η Πάλη» σε στίχους Πινδάρου, έργο του πρώτου νικητή του διαγωνισμού, Άγγλου Andrew March, από τη χορωδία της Μάλτας, με συνοδεία πιάνου στο αρχαιολογικό μουσείο του Αιγίου παρουσία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Περπή και όλων των αρχών της πόλης.

Το 2004 με παράλληλη παρουσίαση τρεις φορές της Όπερας « Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ από 90 μουσικούς που υπήρξε το αποκορύφωμα εκείνης της χρονιάς, 
ερμηνεύθηκε το επίσης βραβευμένο, έργο του ίδιου διαγωνισμού, «Ύμνοι του Πινδάρου », του Έλληνα συνθέτη Σπύρου Μάζη από την νεανική συμφωνική ορχήστρα και την χορωδία όπερας του Μεράν Ιταλίας στις 21 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους , στις 23 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο των Οινειάδων, και στις 26 Αυγούστου στο Ελληνικόν Ειδύλλιον.

Επίσης το έτος 2005 , παρουσιάσθηκε στον κήπο του Ελληνικού Ειδυλλίου, σε πρώτη εκτέλεση ανοικτού χώρου το πρώτυπο έργο «Αγχιβασίη» του συνθέτη Βέρνερ Σούλτσε καθηγητή στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Βιέννης που σημαίνει Πλησίασμα, μια λέξη που χρησιμοποιεί ο Ηράκλειτος. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει μουσική, αίσθημα, κίνηση και θέατρο. Ο κήπος του Ελληνικού Ειδυλλίου έγινε σκηνή . Από το προβαλλόμενο σε οθόνη έργο ξεπηδούν μέσα στον κήπο ζωντανά οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Εικόνες στοχαστικού λόγου του Ηρακλείτου και Εμπεδοκλή ρέουν στην μουσική και στην κίνηση. Μεταφυσική αιωρείται στον κύκλο της ποίησης. «Αρμονία αφανής φανερής κρείττων», αρμονία που δεν φαίνεται είναι ανώτερη από εκείνη που φαίνεται κατά τον Πλάτωνα, στον Τίμαιο.

Tο 2005, διοργανώσαμε έναν διεθνή διαγωνισμό με την ονομασία ΑΓΩΝ ΑΡΕΤΗΣ 2005 με σκοπό να προάγει και να συνδυάσει την κλασική ελληνική γλώσσα με την φιλοσοφική σκέψη και την ζωγραφική έμπνευση. Όλα τα βραβεία για τους νικητές ήταν δωρεάν διαμονή μιας έως δύο εβδομάδων στο Ελληνικόν Ειδύλλιον. Περισσότερες Πληροφορίες για τα έργα ,με πρώτη νικήτρια την Ελληνίδα μαθήτρια του γυμνασίου του Κιέλου Κλεονίκη Ρίζου, επιλέγετε την Ιστοσελίδα μας .

Toν Οκτώβριο του 2009 το Ελληνικόν Ειδύλλιον, προκήρυξε τον διεθνή διαγωνισμό συνθέσεως Όπερας "Έλίκη Αθάνατος". Ήδη πάνω από 80 συνθέτες από όλο τον κόσμο ενθουσιάστηκαν από το λιμπρέτο και ζήτησαν να το μελοποιήσουν. 
Όλους το Ελληνικόν Ειδύλλιον τους προσκάλεσε ! αφιλοκερδώς να έλθουν στον χώρο του και να εμπνευσθούν κατά την διάρκεια της συνθέσεώς τους. Μερικοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και ήλθαν.
Μέχρι 15.9.2010 ήταν η προθεσμία αποστολής των έργων, ενώ αρχάς Οκτωβρίου διεθνής επιτροπή προσκαλεσμένη από το Ελληνικόν Ειδύλλιον τα έκρινε και έδωσε τα αποτελέσματα.
Ο διαγωνισμός και τα βραβεία χρηματοδοτήθησαν εξ ολοκλήρου από το "Ελληνικόν Ειδύλλιον"Δύο πρώτα Βραβεία εδόθησαν στουςκυρία Τάνια Σικελιανού από την Πάτρα και κύριον Χέρμαν Ρεχμπέργκερ ( Herman Rechberger ) από την Φινλανδία.
Επίσης απενεμήθησαν.
Μία εξαιρετική διάκριση στον Γιοχάννες Κότσι ( Johannes Kotschi) από την Αυστρίακαι ένας έπαινος στον Μιχάλη Ανδριτσόπουλο από την Αθήνα Την διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Prof. Werner Schulze , καθηγητής συνθέσεως στο Πανεπιστήμιο καλών τεχνών της Βιέννης, Alois Springer πρώην μαέστρος της Philarmonica Ungarica και ο Σπύρος Μάζης διδάκτωρ Πανεπιστημίου Jork Aγγλίας ) συνθέσεως οι οποίοι και συνεδρίασαν τέλη Σεπτεμβρίου προσκεκλημένοι στο Ελληνικόν Ειδύλλιον. Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό με φωτογραφίες και βιογραφικά για τους βραβευθέντας και σχόλια για το έργο τους από την διεθνή κριτική επιτροπή επιλέγετε τις ιστοσελίδες http://www.idyllion.gr/libd.htm στα γερμανικά και http://www.idyllion.gr/ libe.htm στα αγγλικά.


Το σχεδιαζόμενο ανέβασμα της όπερας "ΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΤΟΣ "σε όλο τον κόσμο επιδιώκεται από το Ελληνικόν Ειδύλλιον σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης, να αποτελέσει μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και ταυτοχρόνως να συντελέσει σε μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της βόρειας Πελοπονήσου. Για αυτό και προσκαλεί σε δωρεάν διαμονή 2 εβδομάδων στον χώρο του όλες τις ξένες ορχήστρες και χορωδίες που θα παίξουν την όπερα στην Ελλάδα και στην χώρα τους!! Το ανέβασμα της όπερας αυτής από την Ελληνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής αλλά και στην Επίδαυρο και στα άλλα αρχαία Θέατρα, θα αποτελούσε φυσικά μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι θα προωθήσουν το έργο αυτό αξιοποιώντας τον πολιτιστικό μας πλούτο. Ήδη είμαστε σε επαφή με Ορχήστρες και χορωδίες απο την Ευρώπη και την Αυστραλία που αναγνωρίζουν την όπερα αυτή ώς ένα "πολύ συναρπαστικό έργο", που εκτός από τους ξένους, προσφέρει ιδιαίτερα για τους ομογενείς μας μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια για την πατρίδα Ελλάδα, την ιστορία και τη γλώσσα μας. Η πρόοδος μάλιστα και η εξέλιξη των ανασκαφών από την ερευνητική ομάδα της Ντόρας Κατσωνοπούλου που θα πρέπει απρόσκοπτα να συνεχίζεται (και όχι μετά των γνωστών εμποδίων) σε ετήσια βάση, θα προσφέρει κάθε φορά και νέα στοιχεία έμπνευσης με τα νέα ευρήματα.

Τον Οκτώβριο 2010 φιλοξενήθηκε ένα σύνολο 15 λυρικών τραγουδιστών,αποφοίτων σπουδαστών των μουσικών Πανεπιστημίων Βερολίνου και Λειψίας οι οποίοι έκαναν άσκηση στην προετοιμασία της όπερας «Οι γάμοι του Φίγκαρο» που θα παρουσίαζαν αργότερα στη Γερμανία , με πρώτη παρουσίαση στο Ελληνικόν Ειδύλλιον στις 2. Οκτωβρίου, στην νέα μας εστεγασμένη σκηνή σε μία εξαιρετική ερμηνεία και σκηνοθεσία που καταγοήτευσε τους πολυπλυθείς και πολύ τυχερούς θεατές εκείνης της βραδιάς.

Τον Οκτώβρίο του 2010 φιλοξενήθησαν 130 χορωδοί και μουσικοί (οι περισσότεροι έμεινα στα γύρω ξενοδοχεία) οι οποίοι παρουσίασαν το μεγάλο έργο του Μίκη Θεοδωράκη«CantoGeneral» σε δύο κοντσέρτα. Aυτά πραγματοποιήθησαν αντίστοιχα στις 13 Οκτωβρίου στην συνεδριακή αίθουσα του Πανεπιστημίου της Πάτρας στο Ρίον, και στις 16 στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης Δερβένι παρουσία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη και ενώπιον 1000 ακροατών.

Δημοσιεύσεις για το Ελληνικόν Ειδύλλιον από τις ελληνικές εφημερίδες

Εφημερίδα Αιγίοχος στο Αίγιον 26 Μαρτίου 2011 στο πολιτιστικό κέντρο του Αιγίου το πρώτο αφιέρωμα στην όπερα 'ΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΤΟΣ'Σε φωτογραφία μετά την συναυλία στις 26.3.2011.
Από αριστερά Ο δήμαρχος Διακοπτού Τακης Βασιλείου. η κ. Μαρία Κανελλοπούλου, η αρχαιολόγος Δώρα Κατσωνοπούλου, ο δήμαρχος Αιγίου Στάθης Θεοδωρακόπουλος, η Αντιδήμαρχος και η επί του πολιτισμού Βάσω Ψυχράμη και ο Ανδρέας Ντρέκης ιδρυτής -διευθυντής του Ελληνικού Ειδυλλίου εμπνευστής και οργανωτής της Όπερας ΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνής  Διαγωνισμός ΑΓΩΝ  ΑΡΜΟΝΙΑΣ το 2011 και δεύτερος το 2012

Για την προαγωγή διεθνώς των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων με την ποίηση και την μουσική σύνθεση τόσον για μαθητές από 15 χρόνων όσον και για ενήλικους
Ο τρόπος διεξαγωγής ήταν: Επιλέγετε ένα  ρητό ενός Έλληνα  αρχαίου φιλοσόφου ή μία στροφή ενός αρχαίου ποιήματος  μέχρι περίπου 15 λέξεις  και το γράφετε με λατινικά γράμματα στην ερασμιακή προφορά. Αυτό το μεταφράζετε στα  Νέα Ελληνικά ή Γερμανικά ή Αγγλικά  ή Γαλλικά . Κατόπιν  την έννοια του ρητού ή της στροφής την κάνετε ένα μικρό ποίημα στην γλώσσα που διαλέξατε μέσα στο οποίο ποίημα να επαναλαμβάνεται το ρητό ή η στροφή σαν επωδός και στα αρχαία και στην μετάφρασή του. Όταν λοιπόν ετοιμάσετε το ποίημα επιλέγετε έναν μουσικόν συνθέτη να το μελοποιήσει  σε νότες για να τραγουδιέται και να παίζεται σε συνοδεία πιάνου γραμμένο και  σε λατινικά γράμματα για να είναι εύκολο να τραγουδιέται και από τους ξένους.
Αυτό μας το στέλνετε μέχρι 30 Ιουλίου 2011 με την κανονική διεύθυνσή σας εξωτερικά και με  κωδικό αριθμό  εσωτερικά στο κλειστό Φάκελο που περιλαμβάνει το έργο μαζί με βιογραφικά και φωτογραφία του ποιητή και του συνθέτη.
Κατόπιν της επιτυχίας που είχε απανελήφθη για δεύτερη χρονιά εφέτος το 2012. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέγετε στην Ιστοσελίδα μας το Πρόγραμμα 2011 στα αγγλκά ή γερμανικά .